Származás:

Franciaország

Az érvényes és eredeti standard dátuma: 1991.12.12.


Alkalmazás:

Társasági és kísérő kutya


FCI csoportbeosztás:

IX-es fajtacsoport Társasági és kísérő kutya
Sekcio 2 Uszkár
Munkavizsga nélkül


Általános megjelenés:

Harmonikus, közepes arányokkal, jellemzően göndör, vagy zsinóros szőrzettel. Egy intelligens, éber és vidám benyomást keltő fajta, melyhez még egy harmonikus testfelépítés, elegancia és büszkeség is járul.


Magatartás / Jellem (Wesen):

Ő kitűnik a hűségével, tanulékonyságával és képezhetőségével, így egy nagyon kellemes társasági kutyává válik.


Fej:

Előkelő, egyenes vonalú, arányos a testtel. A hossza két-ötöde a marmagasságnak. A fej nem tűnhet nehéznek, vagy masszívnak, de nem lehet túl finom sem. A formája jól kivehető legyen a bőr alatt.


Koponya:

Agykoponya:

Jól formált. A fej szélessége fele a koponya hosszának (az oldalvonal 16-19°-ot alkot a hosszanti tengellyel). Fentről nézve a koponya hosszanti tengelye oválisnak tűnik, profilban enyhén konvex (domború). A hosszanti tengelyek egymástól enyhén távolodók.

Szemöldök ív:

Mérsékelten hangsúlyozott, hosszú szőrzettel borított.

Homlok barázda:

A szemek között széles, a fej búb felé keskenyedő. (A törpe uszkár fej búbja lehet egy kissé kevésbé fejlett.)

Stop:

Kevésbé fejlett, hasonlóan a többi mérsékelten arányos kutyáknál.


Arcorri rész:

Orrtükör:

Hangsúlyos és jól fejlett, profilból nézve, merőlegese, az orrlyukak tágak. A fekete, fehér és ezüst kutyáknál az orrtükör fekete a barna színnél barna az aprikot uszkárnál a barnától a feketéig lehetséges, bár ez utóbbi nem kívánatos, de elfogadott, a pigment hiányt kivédendő.

Fang:

Egyenes felső profil, hossza kb. kilenc-tizede az agykoponyának. Az állkapcsok szinte párhuzamosak. A fang erőteljes és elegáns, de soha nem elhegyesedő. Az alsóprofilt az állkapocs határozza meg és nem a felső ajkak.

Ajkak:

Alig fejlett, közepesen vastag. A felső ajkak fedik az alsó ajkakat, anélkül, hogy túlfedje azokat. A fekete, fehér és ezüst uszkárnál az ajkak feketék. A barnáknál barna, az aprikotnál a sötétbarnától a feketéig tart, bár az utóbbit nem részesítik előnyben, de a pigmentáció érdekében megtűrik. A szájzug nem lehet túl hangsúlyos.

Állkapocs / fogak:

Ollós harapás, erőteljes fogakkal. Egy M1 vagy M2 a felsőállkapocsban vagy egy M2 vagy M3-as hiánya az alsó állkapocsban, sem a bírálatnál sem a tenyészszemlén nem büntetendő.

Pofák:

A pofacsontok jól formáltak nem túl fejlettek. A szem alatti tájék alig kitöltött. A rágóizmok kevéssé fejlettek, és a járomcsontok alig hangsúlyozottak.

Szemek:

Tüzes tekintet. Mandulavágású, enyhén ferdén illesztett a stop magasságában. A fekete, fehér, ezüst és aprikot uszkárnál a szem színe fekete, vagy mélybarna, a barna uszkár szem lehet sötét borostyán színű.

Fülek:

Elég hosszúak és a pofák mellett lefelé simuló. A fülek tűzése a szem alsó vonalának a meghosszabbításánál történik, ez a vonal az orrhegyig húzódik. A fülek laposak, a fül tűzésénél szélesebb, a fülvégek elkerekítettek, nagyon hosszú hullámos szőrrel borított. Azok az uszkárok, melyeknél a fülhossz nem éri el a szájzugot, nem kaphat kitűnő minősítést.


Nyak:

Feszes, enyhén ívelt, közepesen hosszú, jó arányokkal. A fejét magasan és büszkén hordja. Toka és nyak lebernyeg nélkül. A nyak oválisnak tűnik. A nyak hossza legyen kevesebb, mint a fej hossza.


Törzs:

Az uszkár teste arányos, a hossza valamivel több, mint a marmagasság.


Mar:

Mérsékelten fejlett.


Hát:

Rövid, harmonikus vonalvezetés. Sem pontyhát, sem nyergeshát. A mar és a far lehetoleg egy magasságban legyenek.


Ágyék:

Feszes és jól izmolt.


Far:

Kerekded, nem csapott.


Előmell:

Megfelelő egy közepes arányokkal rendelkező kutya részére. A mellcsont megfelelő magasságban helyezkedjen el és legyen egy kissé hangsúlyozott. Ez elősegíti a magas, kecses és nemes fejtartást.


Mellkas:

Mélysége a könyökig tart. Szélessége két-harmada a mellkas mélységének. A mellkas kerülete legalább tíz cm-el legyen több, mint a marmagasság.


Bordák:

Ovális bordák. A hát tájékán széles.


Alsó vonal:

Kissé felhúzott, de nem agár-has.


Farok:

Elég magasan, az ágyék táján tűzött. A göndör szőrű uszkár farkát a fele hosszában kell vágni, de egy jól hordott hosszú farok nem tekintendő hibának. A zsinóros uszkárnál meg lehet hagyni a farok teljes hosszát. Mozgásban a farkát magasan és ferdén hordja.


Végtagok


Mellső végtag:

A mellső lábak egyenesek és párhuzamosak. Elegáns, jól izmolt csontozat. A könyök távolsága a talajhoz viszonyítva öt-kilencede a mar magasságának.


Vállak:

A lapocka ferdén illesztett a felkarral 90-100°-ot alkot.


Felkar:

A felkar hossza egyenlő a lapocka hosszával.


Mellső lábtő:

A felkar folytatása.


Mellső lábközép:

Erőteljes, de nem masszív, elölről nézve majdnem párhuzamos.


Mellső mancsok:

Inkább kicsik, szorosan zártak, egy rövid ovális formát alkot. Az ujjak jól íveltek, inasak, tömörek, az ujjakat úszóhártya köti össze, a mancsok merőlegesek a talajra és kemény, vastag talppárnákon állnak. A fekete és ezüst kutyáknál a körmök feketék, a barnáknál feketék vagy barnák, a fehér egyedeknél a körmök lehetnek szaru színűek vagy különböző pigmenttel ellátva egészen a feketéig, de az általános pigmenthez kell alkalmazkodnia. A fehér köröm hiba! Az aprikot uszkár körmei barnák, a barnának az összes árnyalatai egészen a feketéig, bár ez utolsó nem kívánatos, de tolerálható.


Hátsó végtagok:

Hátulról nézve párhuzamos. Jól fejlett izomzattal, mely nyomatékosan hangsúlyozott. A csípő, térd és csánknak nagyon jól szögeltnek kell lennie, hogy minden meredek szögelés ki legyen zárva, a meredek szögelés következménye a nemkívánatos csapott far.


Comb:

Jól izmolt, erőteljes.


Hátsó lábközép és csánk:

Vertikális. Az uszkár farkas körmök nélkül születik.


Hátsó mancsok:

Lásd: Mellső mancsok.


Mozgás:

Az uszkár jármódja könnyed, táncos léptű. Soha nem lehet egy nyújtott vagy folyamatos léptű mozgása.


Bőr:

Simulékony, nem petyhüdt, és jól pigmentált. A fekete, barna, ezüst és aprikot uszkár pigmentációja megegyezik a szőr színével. A fehér kutyáknál a szürkés bőr a kívánatos, de ez nem befolyásolhatja a szőr színét. Egyes fehér egyedeknél előfordulhatnak pigment foltok a világos bőrön, ez elég gyakran előfordul, de ez nem tekinthető hibának. Általában a pigmentáció legyen erőteljes. A szemhéj, orrtükör, ajkak, foghús, a garat, a nyálkahártyák, a természetes nyílások, a herezacskó és a talppárnák a fekete, fehér és ezüst egyedeknél a pigmentáció fekete, a barnáknál barna. Az aprikot-nál olyan sötét legyen, amilyen csak lehet, a barna összes árnyalatával, egészen a feketéig, ez utóbbi nem kívánatos, de tolerálható, a depigmentáció elkerülése végett.


Szőrtakaró


Szőrzet

A göndör szőrzet (gyapjas uszkár):

Dús, nagyon finom gyapjas tapintású, göndör, rugalmas és a kéz érintésére ellenálló. A szőrzet igen dús, gazdag, egyenlően hosszú, egyenletesen hullámos és a szőrzetet fésülni kell. Nem kívánatos egy ápolatlan, kemény, durva tapintású szőrzet, ezeket az egyedeket, melyeknek ilyen a szőrminősége, a bírálatnál vissza kell minősíteni.

Zsinóros uszkár:

Finom minőségű, dús szőrzet, jó tömör szőr, mely karakterisztikusan zsinórozott, egyenletes hosszúságban, ezek a zsinórok legalább 20 cm hosszúak legyenek. Minél hosszabb a zsinórozás, annál inkább jobb a minősítése a kiállításon. A rendezetlenséget elkerülendő megengedett a fejen lévő szőrt a fülek között összekötni és a szőrt a törzsön végig elválasztani.


Elismert nyírásmódok


Oroszlán fazon:

Mindegy, hogy hullámos, vagy zsinóros uszkárról van szó, a kutyának a hátsó lábait a bordaívig megnyírják. Nyírják még a következő tájékon: az arcorri rész felső és alsó részét, az alsó szemhéjjak alatt, a pofákat, a mellső és hátsó végtagokat a mandzsettákig, vagy gyűrűkig, vagy nyírnak mintákat, melyek a hátsó részen alakíthatók ki. Nyírják még a farok egy részét, melyen meghagynak egy kerek vagy hosszúkás pompont. Egy kevés bajusz minden egyednél előírás. Megengedett a mellső végtagokon úgynevezett nadrágot hagyni.


Modern nyírás:

A hátsó és mellső végtagokon a szőrt meg lehet hagyni, ha figyelembe veszik a következőket:

 • Nyírni kell.
  • A mancsokat egészen az ujjak tövéig, a talppárnák között, a hátsó végtagokon ugyan úgy, mint a mellsőkön. Nyírógéppel csak az újjakon lévő szőrt szabad nyírni.
  • A fejet és a farkat a már fent említett módon kell nyírni.
   Ebben a nyírásban meg lehet hagyni a következő helyeken a szőrt:
   Egy rövid szakáll, mely nem lehet 1 cm-nél több, kecskeszakáll nem megengedett.
   A farkon a pompont el lehet hagyni, de ez a minősítést negatív irányban befolyásolja.
 • Rövidített szőrzet: A testen főleg a hátán egy moirée szerű, mely nem lehet hosszabb, mint 1 cm. A szőr a bordák felé és a végtagok felé növekszik. Előírt szőrtakaró:
  • A fejen meghagyott ún. korona nem túlzottan nagyra hagyva, ugyan úgy a nyakon egészen a marig, valamint egy átmenet és enyhe ferde vonal az előmellen mely lefut a mancsokig. A füleknél ollóval egy harmadát a hosszának lehet lenyírni, a fülek alsó felénél a szőrt meg kell hagyni. A szőrtakarót ollóval ki kell egyengetni.
  • A végtagokon ún. "nadrág" ami egyértelműen egy átmenetet képez a mancsok felé. A szőr felfelé hosszabb, a vállon és a combon elérheti a 4-7 cm-t. A szőrtakaró hossza egyedenként és nagyságonként változik, csak ne legyen túlzott. Az úgynevezett ?nadrág?-nak a hátsó végtagok szögelését kell követnie. Minden más nyírás kizáró ok. A fent nevezett nyírásmódokat a kiállításokon egyformán kell értékelni. Minden kiállított kutyát, melyeket egy osztályban nevezetek együtt kell értékelni.


 • Angol nyírásmód:

  Ennél a nyírásnál az oroszlánnyíráshoz még gyűrűket, mandzsettákat is nyírhatnak a hátsó végtagokon.


  Hibák

  Minden eltérés a fent említettől hibának tekintendő, és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.
  Hiányzó vagy túl hangsúlyos stop.
  Kicsi orrtükör, vagy ha orrlyukak nem elég nyitottak, vagy túl nagyok, foltos vagy hússzínű orrtükör.
  Túl keskeny vagy hegyes orrhát, kősorr.
  Az előreharapás hiba és arányaiban kell büntetni. Az úgynevezett (szopornyica betegségbol adódó) sárga fogak nem tekinthető hibának, ha rendezett a fogív. Hiányzó fogak is hibának tekinthetők. Egy P1 hiánya nem büntetendő. Két P1 hiánynál nem lehet osztály győztes, legfeljebb "kitunő" minősítést kaphat. Ha három Prämoláris, két P1+ egy P2 a minősítés maximálisan "nagyon jó". Egy M1 vagy M2 hiánya a felső állkapocsban és egy M2 vagy M3 hiánya az alsó állkapocsban nem büntetendő.
  Ha a szemek túl nagyok vagy túl kicsik, nem eléggé sötétek vagy pirosan csillogók.
  Túl rövid vagy keskeny fülek, vagy a nem szabályosan hordott fülek.
  Csapott far.
  A hátára hajló farok és az így hordott farok, a túl magasan vagy túl mélyen tűzött farok.
  Magasra állított végtagok.
  Nyújtott mozgás.
  Nem elég pigment, pigment hiány, főleg a szemhéj körüli pigment hiány (szemüveg)
  A szem körüli szőr hiánya.
  Ritka, puha szőrzet.
  Meghatározhatatlan színű szőrzet a testen, vagy nem egyenletes szín. Egy kevés fehér szőrzet a mellen megengedett.
  Egyedek, melyek a törpe jelleget magukon viselik nem kaphatnak "kitűnő" minősítést. A modern nyírásnál a fejen nem szabad a szőrt összekötni a többi nyírás-módnál nincsenek kötöttségek. A hátsó végtagok szőrözöttségét nem kell a testszőrzetétől teljesen elhatárolni.


  Szín

  Göndör szőrű és zsinóros uszkár: fekete, fehér, barna, ezüstszürke vagy aprikot.


  Barna:

  Tiszta barna, meglehetősen sötét, egyenletes meleg szín. A bézs vagy más világosabb szín felé tartó árnyalatok nem kívánatosak.
  A szőr színe nem lehet olyan sötét, hogy feketés árnyalatot kapjon.


  Ezüstszürke:

  Egyenletes szín. Az árnyalatok nem lehetnek a fekete vagy a fehér árnyalatai.


  Aprikot:

  Egyenletes. Az árnyalatok nem mehetnek sem a bézs sem a krémszín felé sem a vörös vagy a gesztenye-barna felé, de nem lehet a barnának egyik árnyalata sem.


  Magasság:


  Marmagasság:

  Óriás uszkár: 45-60 cm. 2 cm tolerálható. Az óriás uszkár egy megnagyobbodott mása a középuszkárnak, annak összes jellemzőivel
  Közép uszkár: 35-45 cm.
  Törpe uszkár: 28-35 cm. A törpe uszkár egy kicsinyített mása a közép uszkárnak. Lehetoleg annak arányaival, minden törpésített jelleg nélkül.
  Toy-uszkár: 28 cm alatt, (az ideális nagyság 25 cm). A toy-uszkár külleme olyan, mint a törpe uszkároké, csak toy arányokkal, minden törpésített jelleg nélkül, csak a fejbúb nem olyan hangsúlyos.
  Alma fej, fejbúb hiánya, vagy nem elég fejlett fejbúb, túl hangsúlyozott stop, kerek kidülledo szemek, hegyes, rövid fang. Rövid alsó állkapocs, az áll hiánya.
  Mérges természet, agresszív, vagy túl ideges egyedek.


  Kizáró okok

  Nem elég típusos fej.
  Hátra harapás.
  Egy vagy több metszofog hiánya.
  A hátsó végtagokon farkas köröm, vagy annak nyomai.
  Olyan uszkárok, melyeknek a szőrzete nem egyenletes színű.
  Fehér jegyek.
  Fehér szőrzet a mancsokon.
  Kutyák, melyek túlnőtték a 62 cm-t.
  Azon uszkárok, melyek nem a standard szerint vannak nyírva, ezek az egyedek addig nem lehetnek kiállítva, amíg így néznek ki, így nem konkurálhatnak a minősítésekért, de a tenyésztésből ez nem kizáró ok.

  M.J. A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkeznie, melyek a herezacskóban helyezkednek el.

  Ford.: Kalo M.